DEFINITIES BOUWWAARDENSYSTEEM

BOUWWAARDEMODEL:

Het Bouwwaardemodel is een weergave van de strategie om de levensduur van constructies te verlengen, hoogwaardig hergebruik te stimuleren en te denken vanuit het systeem. Het brengt de hele keten in beeld en maakt inzichtelijk hoe je in het ontwerp, de uitvoering en het beheer de juiste stappen kan zetten om kwaliteit en toekomstwaarde van een gebouw of kunstwerk te creëren. Het model maakt het mogelijk om de hele keten en het proces van een project te overzien, zodat men waarde kan toevoegen en/of behouden. Daarnaast is het model krachtig omdat het samenwerking met andere stakeholders in het project kan stimuleren, om zo gezamenlijk tot een duurzaam ontwerp te komen. Het is uiteindelijk een middel om systematisch de juiste circulaire keuzes en beslissingen te nemen, met een accent op de organisatie van projecten. 

Het bouwwaardemodel geeft kansen voor het maken van impact en geeft inzicht in de rollen en verantwoordelijkheden in een integraal (economisch) systeem van kringlopen waarin grondstoffen, materialen en componenten op een verantwoorde manier zijn gemaakt, samengesteld en beheerd afval voorkomen en hernieuwbare energiebronnen gebruikt. Systeemdenken met een goede focus op grondstoffen, componenten, ontwerp en beheer staat hierbij centraal. Een goede focus op ontwerp en beheer ondersteunt dit systeemdenken en is meer dan alleen recycling of het hergebruik van elementen uit de B&U of GWW sector. Dit denken voegt in het ontwerp waarde aan de gebruikte grondstoffen, en componenten om te komen tot een bouwwerk toe (“waardecreatie”). Het proces is het regisseren van componenten en het organiseren van vertrouwen, samenwerken en innoveren.

 

SYSTEEMDENKEN:

Het gaat hierbij om systeemdenken. Het is een benadering die tracht overzicht van het geheel te behouden, in plaats van zich te concentreren op afzonderlijke onderdelen. Bij de ontwikkeling zoek je naar vaste patronen in het bouwproces om die waar nodig te doorbreken met een blijvende oplossing in plaats van probleemoplossend te handelen. Het is integraal, strategisch en tactisch van aard om aan te kunnen geven wáár in het proces men staat, welke impact je wil maken, welke handelings-perspectieven er zijn, welke rol en verantwoordelijkheid met moreel kompas men wil nemen, welke attitude men heeft, waar hun producten (in verschillende levensfases) zich bevinden, hoe deze te demonteren zijn en gereed zijn voor adaptatie in de keten. Bij het bouwwaardemodel ligt de focus op drie fases gezien vanuit de rolhouders in het integrale model. We kunnen hier de focus op grondstoffen, product of ontwerp onderscheiden. Het model lijkt linksonder te starten omdat we spreken van waardetoevoeging, preventie en waardebehoud. Echter als je het bouwwaardemodel goed doorgrond gaat het om het ontwerpen van de behoefte van de gebruiker en de rolhouders die je daar voor nodig hebt. Juist de benadering vanuit de rolhouders maakt dit model uniek en staat los van de duurzaamheidstools die nu of in de toekomst ontwikkeld worden. Hoewel je de 10-R’en, de lagenstructuur van Stewart Brand en de adaptiviteits-principe van Schmidt er eenvoudig uit kan lezen. 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.