BOUWWAARDENSYSTEEM

Het gaat bij het bouwwaardensysteem om systeemdenken. Het is een benadering die tracht overzicht van het geheel te behouden, in plaats van zich te concentreren op afzonderlijke onderdelen. Bij de ontwikkeling zoek je naar vaste patronen in het bouwproces om die waar nodig te doorbreken met een blijvende oplossing in plaats van probleemoplossend te handelen. het welzijn van mens en dier. Hier en daar, nu en later. Hiervoor gebruiken we het bouwwaardenmodel.

Het model is integraal, strategisch en tactisch van aard en een goede ‘praatplaat’ voor elk bedrijf en/of team in de B&U- en infrasector om aan te kunnen geven wáár in het proces men staat, welke impact je wil maken, welke handelings-perspectieven er zijn, welke rol en verantwoordelijkheid met moreel kompas men wil nemen, welke attitude men heeft, waar hun producten (in verschillende levensfases) zich bevinden, hoe deze te demonteren zijn en gereed zijn voor adaptatie in de keten.

Het bouwwaardensysteem bestaat uit een aantal onderdelen die een integraal geheel met elkaar vormen. Het is een proces wat steeds in ontwikkeling is en een lange termijnvisie heeft. 

Het bouwwaardensysteem bestaat uit:
1. Het bouwwaardenmodel.
2. De bouwwaardenindex.
3. De richtlijnen aanbesteding.
4. Circulair organiseren

De bouwwaardenproducties zijn:
1. Strip en animatie
2. Uitgangspunten knooppunten.
3. Voorbeelden.

In het bouwwaardenmodel (zie figuur boven) kan je naast de rollen de belangrijkste duurzaamheidsprincipes (zie onder) lezen. In het bouwwaardenmodel zijn meetmethodieken zoals MKI, MPG, LCA in de uitwerking verankert.

s - lagen
s. Brand

Het model van Stewart Brand uit 1994 bestaat uit gebouwschillen (of gebouwlagen) die elk een eigen levensduur hebben en wordt toegepast om remontabel te bouwen.

adaptief vermogen
R. Schmidt

Als een gebouw adaptief/flexibel is, dan is er minder materiaal nodig om een gebouw een andere functie te laten vervullen met relatief kleine aanpassingen.

r - ladder
J. Cramer

De R-ladder geeft de mate van circulariteit aan. Het geeft de verschillende strategieën van circulariteit weer. Strategieën hoger op de ladder, besparen meer grondstoffen.

circulair organiseren
J. Jonker

Het model leidt tot een nieuwe businesspropositie of geeft inzicht in hoe een bestaande propositie aan te passen